Zlatarsko jezero, poznato još kao i Kokin Brod, veštačko je jezero u blizini Uvca. Smešteno između planina Zlatar i Murtenice, udaljeno je 150km od Nove Varoši.
Ovo jezero nastalo je 60-ih godine zbog izgradnje brane na Uvcu u blizini Kokinog Broda.

Jezero Kokin Brod treće je po veličini u Srbiji sa površinom od 7,25 km² i dužinom od 15km do 26km. Jedina dva veća jezera u Srbiji su Đerdapsko jezero i jezero Perućac na Drini. Zlatarsko jezero je najvećim delom plovno a zbog njegove lepote, bistre vode i prelepog prirodnog okruženja vožnja čamcem predstavlja jedinstven doživljaj. Omiljeno je izletište mladih iz okolnih mesta koji na jezeru vreme provode sunčajući se na pontonskoj plaži, plivajuči u bistroj vodi ili na terenima za odbojku na pesku. Pored toga u Vizitorskom centru moguće je popiti piće i okrepiti se.

Slika preuzeta sa palisad.rs

Brana koja je izgrađena zbog obližnje elektrane visoka je 83 metra i najveća je zemljana brana izgrađena u Evropi. Zbog nje nivo jezera varira i do 45 metara.

Legenda i nastanak Zlatarskog jezera

Nekada davno, kako kaže legenda, na Pešterskoj visoravni nalazilo se veliko jezero kod kog je živela troglava aždaja, ista ona koju je sveti Đorđe ubio. Boreći se, aždaja je repom okrnjila šumu u današnjoj Krnjoj Jeli. Od tog udara zaljulala se i planina Ninaja. Kao što vidimo ova legenda ostaje sačuvana u toponimima.
Vekovima kasnije voda iz jezera je otekla i na tim prostorima ostala su tri nova jezera: Uvačko, Radoinjsko i Zlatarsko.

Slika preuzeta sa booking.com

Pre nastanka Zlatarskog jezera u dolini između planina Zlatar i Murtenice nalazilo se selo. Nakon Drugog svetskog rata javila se ideja da se moćna reka Uvac ukroti i njegova snaga iskoristi da proizvodnju električne energije i osvetljavanje okolnih mesta koja su se do tada osvetljavala jedino uljanim lampama. Vest je objavljena u tadašnjim novinama ali niko nije spominjao ljude koji će biti iseljeni sa svojih ognjišta. Jezero je napunjeno za 30 dana i za to vreme nestalo je selo i oko 1000 hektara plodne zemlje, dok su 5 okolnih sela ostala bez veze sa opštinom jer je viseći most koji ih je povezivao ostao 20 metara ispod vode.
U Kokinom Brodu nalazilo se sedište života ovih sela. Škola, Narodna milicija, Dom kulture, crkva svetog Jovana Krstitelja, sve to danas se nalazi na dnu Zlatarskog jezera.

Aktivni odmor na Kokinom Brodu

Zlatarsko jezero nudi mnoge mogućnosti: kampovanje, pecanje i sunčanje ili ako ste pak više za pokret možete se zabaviti plivanjem, igrajući odbojku na pesku ili otići na veslanje po jezeru Kokin Brod. Takođe možete poći na izlet po jezeru, kataman sa 50 mesta svakog dana vozi goste po kristalno čistom jezeru.
Ukoliko se odlučite da samo uživate na suncu možemo vas obradovati vešću da česti posetioci Zlatarskog jezera tvrde da je boja dobijena uz obalu ovog jezera mnogo bolja od morske.

Slika preuzeta sa deturist.com

Ako se odlučite da posetite Zlatarsko jezero toplo vam preporučujemo da svratite i do obližnje Ledene pećine koja će vam pružiti pravo osveženje tokom ovih letnjih dana.