Na obroncima južnog Kučaja, u opštini Despotovac nalazi se specifični vodopad Prskalo. Iako slab sa vodom ovaj vodopad nikad nije presušio.

Sa visinom od 15 metara Prskalo podseća na visoku, kamenu skulpturu kupastog oblika zbog čega je i najneobičnija pojava na Kučaju. Sagrađen je od bigrenih naslaga koje je tokom vekova nataložila voda koja teče na samom vrhu ove skulpture i pravi pad sa najizbačenije ivice.

Slika preuzeta sa pkbalkan.org

Prskalo je poprilično nepoznat vodopad, na to ima uticaja i teško pristupačna lokacija na kojoj se nalazi. Za vreme najveće aktivnosti vodopada put do njega je gotovo neprohodan zbog guste vegetacije. Nalazi se usred Kučajskih planina na 760 metara nadmorske visine i na 17 kilometara od najbližeg asfaltnog puta. Postoji makadamski put kojim se može bliže prići vodopadu koji se nalazi dvadesetak metara iznad puta.

Iza ovog vodopada, na sedamdesetak metara udaljenosti nalazi se izvor reke Nekudovo. Zanimljivo je da ova reka na pola puta prema Resavici nestaje. Ovo mesto naziva se „Uviralo“ i ujedno se odatle najkraćim putem stiže do vodopada.

Prskalo se nalazi u izuzetno mirnom i lepom okruženju utonulom u bujno zelenilo, daleko od bilo kakve žurbe današnjeg doba. Levo od vodopada nalaze se drveni stočić i klupice što ovo mesto čini idealnim za kampovanje. U blizi, 6 kilometara uzvodno, nalazi se lovište Valkaluci kao i istoimeni lovački dom.

Slika preuzeta sa fotorepublika.com