Sigurni smo da znate da je Srbija zemlja koja poseduje prelepu prirodu, kao i da ste do sad verovatno posetili neke prirodne lepote koje poseduje. Ipak, verujemo da smo pronašli top 5 neverovatnih destinacija za koje niste čuli i za koje nećete verovati da postoje.

5) Taorska vrela

U masivu Valjevskih planina, u podnožju planine Povlen nalaze se Taorska vreza. Priča se da su nekada ove vrela bila lepša i od Plitvičkih jezera, ali nažalost 70-ih godina prošlog veka vlast je odlučila da vodu upotrebi za drugi vodopad nedaleko odatle zbog čega voda ovde ne teče kao što je ranije tekla. Ipak, voda je ovde nastavila da teče tako da i dalje možemo da uživamo u lepoti Taorskih vrela.

Slika preuzeta sa mojsvetuboji.com

4) Reka Vrelo (Godina)

Nedaleko od Bajine Bašte, u blizini naselja Perućac protiče reka Vrelo, ili kako je meštani iz milošte zovu – Godina. Ova rečica, duga tačno 365 metara zbog čega je i dobila naziv Godina nastaje od jakog kraškog vrela Perućac. Iako kratka, ova rečica duž svog toka ima sve ono što je teško naći i kod mnogo većih reka. Na njenoj desnoj obali nalazi se ribnjak dok sa njene leve strane možete videti staru vodenicu koju je nekad ova reka pokretala. Sa leve strane takođe možete videti i bistri potočić, pritoku ove kratke reke. Duž toka reke Godine se još nailazi na naselja, dva mosta pa i na restoran sa predivnom terasom. I za kraj, na kraju svog toga reka Vrelo se u vidu vodopada uliva u Drinu. Naime, sa visine od 10 metara reka Vrelo se stropoštava u Drinu i pri tome nastaje prelep vodopad oko kog se formira oblak od sitnih kapi zbog čega je na ovom mestu čak i u vreme velikih vrućina temperatura izuzetno prijatna. Ukoliko želite da saznate nešto više posetite link: Vrelo ili Godina – mala reka koja ispunjava sve želje.

Slika preuzeta sa taradrina.com

3) Beli izvorac

Nedaleko od Majdanpeka na reci Beli izvorac nalazi se istoimena bigrena akumulacija značajna zbog svoje izuzetnosti i očuvanosti kao geomorfološki objekat površinskog kraškog reljefa. Odlikuju ga brojni vodopadi, slapovi i mala jezera, a osim njih u okolini Belog izvorca nalazi se više šupljina i pećina koje nisu uređene za posete, od kojih su najpoznatije Kozja pećina i Mala pećina. Više o belom izvorcu pročitajte na linku: Beli Izvorac – reka, jezera, vodopadi i pećine u jednom.

Slika preuzeta sa prirodamajdanpeka.com

2) Vinatovača – prašuma u Srbiji

U dubini Kučajskih planina, daleko od dohvata ljudske ruke nalazi se prašuma Vinatovača u kojoj bukve rastu do 45 metara u visinu i više od jednog metra u prečniku. Procenjuje se da su pojedina stabla u Vinatovači stara i po više od 300 godina, za sve to vreme većina ljudi nije ni znala da ova srpska prašuma postoji. Verovatno je upravo ta činjenica doprinela tome da naša prašuma i danas ostane tako očuvana. Više o Vinatovači možete pročitati ovde.

1) Semeteška ostrva

Na prvom mestu među top 5 neverovatnih destinacija zasliženo se nalazi jedno čudo prirode.
Nedaleko od Raške, na obroncima Kopaonika na 900 metara nadmorske visine nalazi se Semeteško jezero. Na jezeru Semeteš, možete videti plutajuća ostrva. Na ovom jezeru širokom 60 metara formirala su se mala ploveća ostrva koja ostavljaju bez daha. Još jedna turistička atrakcija je vožnja po tim malim ostrvima koja pruža sasvim novi doživljaj. U pitanju su prava ostrva koja koja se nalaze na samoj površini jezera i na kojima ima rastinja i drveća koja svojim korenjem drže zemlju debelu i do metar i po. Kada duva vetar ostrva se kreću po jezeru. Na ova ostrva se možete popeti i vozati se po njima. Zahvaljujući ovim ostrvima Semeteško jezero je proglašeno za hidrološki spomenik prirode. Ukoliko želite da pročitate nešto više o ovim ostrvima to možete da uradite ovde.

Slika preuzeta sa serbia.com