Ukoliko ste uvek maštali da posetite Egipat i Saharu ali nikako niste imali prilike imamo pravu alternativu za vas. U pitanju je Deliblatska peščara ili Banatska peščara, nazvana još i „Evropska Sahara“.

Na površini od oko 300 kilometara kvadratnih u jugoistočnom delu Vojvodine, južnom Banatu, prostire se oblast peščanih dina i izuzetno bogatog biljnog i životinjskog sveta: specijalni rezervat prirode Deliblatska peščara.

Mase peska koje čine ovu pečaru okružene su plodnim lesnim površinama koje su dom za preko 900 biljnih vrsta među kojima se posebno izdvaja čak 20 vrsta orhideja koje svakog proleća privlače ljubitelje cveća iz celog sveta koji tom prilikom dolaze u Deliblatsku peščaru da bi prisustvovali buđenju ove neverovatne prirode. Osim velikom broja retkih pripadnika flore izdvajaju se i retki pripadnici faune kao što su stepski tvor, mravlji lav, pustinjski mravi, banatski soko, orao krstaš, stepski skočimiš… Za mnoge od ovih vrsta Deliblatska peščara je jedino ili jedno od malobrojnih skloništa i spadaju u prirodne retkosti u ostatku Evrope. Posebno zanimljiva je činjenica da životinjski svet Deliblatske peščare čini stalna populacija vuka zbog čega je, nažalost, postala i poznato mesto za lov koje svake godine privlači veliki broj lovaca iz celog sveta. Osim na vukove, dozvoljen je lov na srne i divlje svinje i uz odgovarajuće dozvole ulovljeni trofej se može poneti kući.

Slika preuzeta sa vojvodinasume.rs

Bogata flora i fauna najveće evropske peščare uslovljena je reljefom koji je formiran zahvaljujući nanošenjem slojeva peska po lesnoj zaravni i nanosima Dunava i ostalih reka koji su potom delovanjem košave oblikovani u dine. Debljina peska na dinama u blizini Dunava može biti između 5 i 30 metara što ukupno daje nadmorsku visinu između 75 i 85 metara, dok u oblastima visokog peska visina peska varira između 20 i 100 metara što daje ukupnu nadmorsku visinu od 100 do 135 metara. Najviši vrhovi su Pluc, sa nadmorskom visinom 198 metara i Crni vrh, sa nadmorskom visinom 192 metra.

Slika preuzeta sa srbijauslici.blogspot.com

Upravo zvog zanimljivog i autentičnog reljefa Deliblatska peščara privlači i režisere i producente pa je tako upravo ona izabrana sa snimanje filmova „Ko to tamo peva“ i „Boj na Kosovu“.