Svima je poznato da se nekadašnje rimsko carstvo prostiralo na teritoriji današnje Srbije ali malo ko zna da se baš na ovim prostorima rodilo čak 17 rimskih careva!

 1. Decije Trajan – prvi rimski car ilirskog porekla, poznat je i kao progonitelj hrišćana. Rođen je u okolini Sirmijuma (današnja Sremska Mitrovica), u selu Budalija koje se danas naziva Martinci.
 2. Hostilijan – mlađi sin Decija Trajana. Na vlast je došao nakon što su mu otac Decije Trajan i brat Herenije Etrurac koji su zajedno vladali Rimom kao carevi, poginuli u bici kod Abrita.
 3. Klaudije II Gotski – poreklo mu nije poznato  ali pretpostavlja se da je bilo ilirsko i da je poreklom iz Sirmijuma ili iz Dardanije.
 4. Aurelijan – takođe rođen na teritoriji Sirmijuma. Lucije Domicije Aurelijan, kako mu je glasilo puno ime, rođen je na malom seoskom imanju u okolini Sirmijuma ali je, zahvaljujući vojnom uspehu, uzdigao do položaja cara.
 5. Marko Aurelije Prob – rođen 232. Godine u Sirmijumu. Omogućio je vino običnom narodu i zahvaljujući njemu Fruška Gora je danas bogata vinogradima i vinom.
 6. Maksimilijan – rođen je u siromašnoj porodici u okolini Sirmijuma, vladao je zajedno sa Dioklecijanom.
 7. Konstancije I Hlor – najverovatnije rođen u tadašnjoj pokrajini Ilirik. Roditelji mu nisu poznati ali neki smatraju da je sin Klaudija Gotskog.
 8. Galerije – takođe ilirskog porekla, poticao je iz okoline Serdike.
 9. Maksimin Daja – puno ime Gaj Valerije Galerije Maksimin, rođen je na istoku današnje Srbije. Njegov rođak je bio car Galerije.
 10. Flavije Valerije Sever – rođen u Jeleninom gradu u blizini današnje Niške banje.
 11. Konstantin Veliki – rođen je u Naisu, današnjem Nišu. Poznat je po tome što je stao na kraj progonu hrišćana pa čak i prešao u hrišćansku veru.
 12. Licinije – poreklom iz dačkog plemena Tribala, kako su vizantijski istoričari nazivali Srbe.
 13. Konstancije II – sin Konstantina Velikog, rođen u Sirmijumu.
 14. Vetranion – u Sirmijumu  se proglasio za cara.
 15. Jovijan – jedini rimski car rođen u Singidunumu, današnjem Beogradu.
 16. Gracijan – rođen u Sirmijumu
 17. Konstancije III – rođen u Naisu.