Snežne figure, ledene draperije, neverovano jezero… ovo su samo neki od prizora koje ćete zateći ako pođete u posetu Ledene pećine, jedne od najdužih i najlepših pećina u Srbiji. Nalazi se u specijalnom rezervatu Uvac i pripada Ušačkom pećinskom sistemu koji je najveći sistem pećina u Srbiji.

Slika preuzeta sa travelroom.rs

Duga 2,5 kilometara sa temperaturom koja i leti i zimi iznosi 8 stepeni, Ledena pećina je prava atrakcija. Prostire se paralelno glavnom kanalu ušačke pećine na rastojanju od samo 100 metara. Zbog dvorana, ukrasa, visokih stubova i draperija prošaranih crvenkastim i plavičastim nijansama izuzetno podseća na pravi ledeni dvorac. Neki ukrasi, poput dugačkih draperija i saliva dostižu visinu i do 10 metara. Ispod jednog od tih saliva izvire potok koji posle desetak metara nestaje u pukotini. U Ledenoj pećini se još može naći i bistro jezero koje preprečuje prilaz dvorani na čijoj se tavanici nalaze tanki stalaktiti.

Slika preuzeta sa zoomue.rs

Dvorane su međusobno povezane kanalima od kojih su neki ravni, neki strmi a neki čak ponorski. U pećini se još mogu naći bigrene kade iz kojih posetioci mogu slobodno da piju vodu. Uređena je i kamenom oivičena staza za turiste koja se sastoji i od nekoliko mostića koji prelaze preko vodenih površina i koja se završava u pećinskoj dvorani. Dno pećine ispunjeno je ledom i u ogromnoj dvorani, čak i kada je leto, možete videti ledene figure. Za ovo je zaslužan planinski masiv u kom se pećina nalazi. Ove figure nastale su od vode koja kaplje sa svodova pećine i decenijama stvara najraznovrsnije figure unutar ali i oko same pećine.

Slika preuzeta sa kudanaput.com

Do Ledene pećine se može stići jedino vožnjom čamcem Uvačkim jezerom i penjanjem uz metalne stepenice na jezerskoj obali zbog čega je dostupna malom broju posetilaca. Ako se odlučite za posetu ovoj pećini morate se najaviti čuvarskoj službi rezervata jer je na ulazu u pećinu postavljena rešetka da bi se pećinski nakit sačuvao od nasrtaja pojedinaca.

Slika preuzeta sa durmitor.rs

U pećini je uređeno pola kilometra hodnika u kojima je postavljena drvena podloga sa rukohvatima da bi se turisti mogli bezbedno kretati. U dvoranama se nalaze i dve platforme sa kojih je moguće razgledanje ove prelepe pećine. Takođe treba napomenuti da u pećini nije dozvoljeno električno osvetljenje zbog čega se posetioci kreću uz lampe postavljene na šlemovima. Sama pećina je izuzetno bezbedna i ne postoji nikakva opasnost od urušavanja, potrebno je samo biti pažljiv na ulazu zbog konstantnog nanosa snega i leda koji pod čine klizavim.

Slika preuzeta sa mapio.net