U podnožju Suve planine, na granici opština Gadžin Han i Babušnica svakog februara izvire reka Ropot. Ova misteriozna reka, poznata po tome što samo odjednom potekne ali isto tako u trenu i nestane predstavlja redak prirodni fenomen.

Kada poteče Ropot stvara prelepe vodopade, više manjih i tri veća, probija se kroz obronke Suve planine i uliva se Prisjansku reku.

Dan, dva pre nego što Ropot poteče čuje se zvuk sličan roptanju ili vodi koja ključa koji najavljuje ponovno pojavljivanje ove reke. Ipak, nikad se ne zna tačno kada će se reka pojaviti, zna se samo da se to dešava početkom februara kada se očekuje najava u vidu roptanja po čemu je reka i dobila ime.

Slika preuzeta sa telegraf.rs

Pretpostavlja se da se u dubini Suve planine nalazi skriveno jezero u obliku levka koje se u toku jeseni i zime puni vodom a zatim, kad voda dođe do određenog nivoa Roptaj poteče i teče dok voda iz jezera ne istekne, kada reka u trenu presuši. Do ovoga dolazi obično u junu. Kao što smo rekli voda reke u trenu nestane i ne teče sve do sledećeg februara kada se isto u trenu pojavi. Kao što smo rekli, za pojaljivanje reke postoji najava u vidu roptanja, nikad se ne zna kada će reka prestati da teče.

Svake godine Ropot ima jedan veći i dva manja izvora koji se posle par desetina metara spajaju i čine brz i snažan tok.

Iako je voda u Ropotu savršeno čista, zbog činjenice da ne teče većim delom godine u njoj nema rakova ni riba.

Do mesta izvora ove nesvakidašnje reke vodi makadamski put tako da je do nje moguće stići i putničnim vozilima. Kada stignete ovde, moći ćete da uživate u prelepim slapovima i vodopadima i netaknutoj prirodi koja ih okružuje. A ko zna, ako budete imali sreće možda ćete prisustvovati trenutku kada voda misteriozno nestane.