Toliko je neverovatnih vodopada u Srbiji da je teško izabrati samo neke od njih. Zbog toga smo se mi odlučili da vam u ovom tekstu izdvojimo četiri najviša vodopada u Srbiji. Ono što kod njih takođe zanimljivo je to da se čak tri nalaze na Staroj planini i to na njenim najnepristupačnijim delovima zbog čega ih je malo ljudi videlo. Fascinira i činjenica da su ova četiri vodopada, iako najviši u Srbiji tek nedavno otkriveni.

4.Piljski vodopad

Pilj ili Piljski vodopad je, sa visinom od 64 metra treći najviši vodopad u Srbiji. Nalazi se na Staroj planini, 4 kilometra južno od sela Topli Do. Iako čak četvrti po veličini, Pilj je smešten u veoma nepristupačnom predelu zbog čeka je otkriven tek 2002. godine, do tada je za njega znalo samo lokalno stanovništvo. Piljski vodopad nalazi se na visini od oko 1450 metara i sastoji se iz dve kaskade: „Gornji Pilj“ koja je niža i „Donji Pilj“ koja je viša. Na dnu vodopada formira se veliki vrtlog.

Slika preuzeta sa commons.wikimedia.org

3. Vodopad Jelovarnik

Vodopad Jelovarnik, visok 71 metar nalazi se na Kopaoniku u oblasti Jelovarnik i jedini je vodopad na ovoj listi koji nije teško pristupačan, naime postoji cesta koja vodi do neposredne blizine vodopada nakon koje su ugrađene stepenice koje vode direktno do vodopada što dodatno olakšava pristup. Otkriven je tek 1998. godine, pre toga je za njega znalo samo lokalno stanovništvo. Zajedno sa okolnom florom i faunom proglašen je za prirodni rezervat.
Jelovarnik nastaje od 7 slabijih izvora koji se spajaju i čine vodopad koji se sastoji od 4 kaskade. Baš zbog ovih 7 izvora meštani ga zovu  „slap od sedam suza“ . Priča se da vodopad ispunjava želje i da je svaka njegova kapljica magična. Takođe veruje se da će ukoliko devojka dovede dečka do ovog vodopada on baš nju oženiti.

Slika preuzeta sa pekgora.org

2.Koprenski vodopad

Još jedan među najvećim vodopadima u Srbiji se nalazi na Staroj planini, to je Koprenski vodopad. On je ujedno i vodopad koji se nalazi na najvišoj nadmorskoj visini tj. njegovo dno se nalazi na visini od 1650 metara. Za razliku od njegovog prethodnika na ovoj listi, Koprenski vodopad je teško pristupačan, leti je obrastao u bujno rastinje dok je zimi okružen snežnim smetovima. Visina Koprenskog vodopada iznosi 103 metra, dok je prosečan pad po kaskadama 56 stepeni.

1.Vodopad Kaluđerski skok

Kaluđerski skok ili Kaluđerski skokovi je sa 232 metra najveći vodopad u Srbiji. Nalazi se na Staroj planini, direktno ispod planinskog vrha Midžor. Počinje na nadmorskoj visini od 1554 metra i zvanično je izmeren tek 2012. godine. Zvog izuzetno nepristupačnog predela na kom se nalazi moguće je obići ga jedino u proleće kada se sneg tek otapa jer kasnije bujna vegetacija onemogućava prilaz vodopadu. U proleće je, upravo zbog otopljenog snega sa vrha Midžora i najatraktivniji.
Kaluđerski skok spada u grupu kaskadnih vodopada tj. sastoji se od velikog broja malih vodopada koji su pomoću strmih kaskada povezanih u jednu celinu čija udaljenost od prve do poslednje tačke merenja iznosi 404 metra.

Slika preuzeta sa pinterest.com