Rosomački lonci, jedan od najlepših prirodnih fenomena u Srbiji nalazi se na Staroj planini, tridesetak kilometara od Pirota. Ovaj kanjon čije dimenzije dostižu 5 metara u širini, 70 metara u visini i 500 metara u dužini nastao je tako što je istoimena reka, Rosomača, usekla kanjon u stensku masu Stare planine. Sve je počelo pre mnogo miliona godina kada je Rosomača na putu prema Visočici prvo probila pećinu čija se tavanica, najverovatnije pod dejstvo sile zemljine teže ili probijanjem trusta, urušila prilikom čega je nastao ovaj predivan kanjon.

Slika preuzeta sa gramho.com

Naziv Rosomački lonci je inspirisan mnogim proširenjima i virovima koji čine kanjon a koji podsećaju upravo na lonce. Virovi nastaju na mestima gde voda sa kaskada pada u korito i vrši usecanje rečnog korita neposredno iza kaskada. Sirina ovih lonaca, kako ih meštani nazivaju može biti i do 4 metra u prečniku.

Kanjon Rosomače je bitan deo geonasleđa, obiluje brojnim jurskim sedimentima i fosilnim ostacima koji su nekada bili formirani u dubinama mora, ostacima izumrlih glavonožaca koji su najčešće imalu spiralnu kućicu i karakterističnim nizom slapova i vodopada zbog čega impresionira sve one koji ga vide.

Slika preuzeta sa youtube.com

Neobični kanjon Rosomače čine slojevite ivice na kojima se nalazi više proširenja koji podsećaju na kotlove ili lonce.
Prolazak kroz kanjon moguć je jedino u letnjim mesecima. Ukoliko ste volji da uz to malo i zaplivate, rizikujete sa klizavim stenama i borite se sa rečnom strujom, najbolji pogled na kanjoj pruža se sa njegove leve ivice. Teren je na sreću veoma prohodan i sastoji se od ravnog kamena zaraslog niskom travom i žbunjem. Odavde se pruža fantastičan pogled na slojevite litice sačinjene od crvenkastog kamena. Ako se sa leve ivice krene na desnu stranu stiže se do male pećine iz koje izvire čista voda. Voda u kanjonu je takođe čista i bistra ali zbog temperature od svega 5-6 stepeni teško da ćete u njoj moći da se okupate.

Slika preuzeta sa instagram-dm.com

Osim kao kanjon Rosomače i Rosomački lonci ovaj kanjon poznat je i pod imenima Rosomačko grlo i Slavinjsko grlo.

Slika preuzeta sa gramho.com