Magična unutrašnjost ukrašena stalagtitima i stalagmitima, bigrene kadice pune pitke vode, dvorane koje nose imena Vilingrad, kocertna dvorana, Sala oružja, kamena statua zmaja… sve ovo ćete imati priliku da vidite ukoliko posetite Zlotske pećine.

Neverovatne legende koje se ispredaju oko pećina zajedno sa pećinskim nakitom privlače pažnju istraživača. Najviše fasciniraju pećina Vernjikica i Lazareva pećina koja je ujedno jedina od ovih mnogobrojnih pećina koja je otvorena za javnost. Ostalim pećinama pristup imaju jedino spelelozi.

Nedaleko od Bora u podgorini Kučajskih planina, na svega 3 kilometra od sela Zlot nalazi se kompleks pećina poznat pod imenom Zlotske pećine. Ovaj kompleks sastoji se od čak 222 pećine i star je više od 10 000 godina. Najpoznatije pećine su Mandina i Vodena pećina, Hajdučica, Vernjikica i Lazareva pećina. Zlotske pećine, zajedno sa Lazarevim kanjonom zaštićene su kao spomenik prirode.

Pećina Hajdučica dugačka je 723 metra i bogata je pećinskim nakitom.

Slika preuzeta sa sima-pecinar.smugmug.com

Mandina pećina

Mandina pećina nalazi se na desnoj obali Zlotske reke. Glavni pećinski kanal dugačak je 362.5 m dok dužina svih kanala iznosi 410m. Bogata je pećinskim nakitom, pogotovo draperijama i stalagmitima. Specifičan je podni nakit koji se u njoj nalazi. Upravo da bi se taj nakit sačuvao još uvek nije otvorena za javnost.

Slika preuzeta sa jordanborski030.wordpress.com

Lazareva pećina

O Lazarevoj pećini ispredaju se priče i legende. Većina tih legendi proizilazi iz činjenice da su se nekada u ovoj pećini krili hajduci. Odatle danas postoje priče o skrivenom blagu hajduka Lazara, o devojačkoj sobi i mnoge druge… Sama pećina je bogato ukrašena, čine je bajkovite dvorane i stanište je za čak 24 vrste slepih miševa. Više o Lazarevoj pećini možete pročitati ovde.

Slika preuzeta sa serbia.com

Pećina Verkinjica

Vernjikica je poznata po stalagmitima i stalaktitima najrazličitijih boja i oblika. Čini je više dvorana kojima su istraživati dali poprilično živopisna imena poput „Prijemna dvorana“, „Kaskadna“, „Vilingrad“, „Ponor“, „Koloseum“, „Mramorje“, „Sala oružja“… Više o Vernjikici možete pročitati ovde.

Slika preuzeta sa patriot.rs