Liciderska srca predstavljaju jedan simpatičan ogranak tradicije koji i danas ima posebno značenje. Pokloniti licidersko srce nekom znači pokloniti mu svoje srce. Što je veća ljubav prema osobi kojoj poklanjamo srce toliko veće i srce treba da bude.

Ljudi koji se bave proizvodnjom liciderskih srca nazivaju se licideri. Oni su prvenstveno svoje proizvode prodavali u svojim radnjama ili na vašarima. Danas se ona mogu naći i na preslavama, božićnim i novogodišnjim okupljanima, kao i na svadbama gde ih mladenci poklanjaju gostima kao znak zahvalnosti jer su došli da zajedno proslave njihovu ljubav.

Reč licider je nemačkog porekla i u originalu glasi Lebzelter. Lebzelter ili licider je bio čovek koji se bavio proizvodnjom kolača ali je imao posebnu dozvolu koja mu je omogućavala da svojim kolačima dodaje med. Pošto šećera nije bilo u dovoljnim količinama u srednjem veku med je, kao i svi pčelinji proizvodi, bio veoma važan zbog čega su majstori koji su imali dozvolu da korste med bili veoma važni i uvažavani ljudi. Pored meda u kolače su dodavali sastojke poput cimeta, đumbira i muskatnog oraščića da bi dobili što lepši ukus. 

Danas, liciderski kolači uglavnom nisu namenjeni za jelo, nekima je osnovna namena da se okače na vrata ili zid kao ukras zbog čega im se kao osim brasnja kao sastojak dodaje i gips da bi duze trajala i bila čvršća. Ovi kolači pravili su se u raznim oblicima: srca, opanak, gitara, krava… ipak najpoznatiji liciderski kolač je onaj u obliku srca tj. Licidersko srce. Licidersko srce pored brojnih ukrasa u svom središtu ima i malo ogledalo. Na vašarima deca su želela da im roditelji kupe ovaj kolač primamljivog izgleda, barem onaj jestivi, zaljubljeni momci kupovali su liciderska srca i poklanjali ih izabranicama svoj srca kao znak simpatije. Kada bi momak devojci poklonio srce, stao bi iza nje tako da ona može da ga vidi u ogledalcetu jer, kako se verovalo, onaj koga vidi u ogledalu je onaj pravi.

Kako je svako licidersko srce rađeno ljudskom rukom možemo za svako reći da je unikatno jer retko kad se ponovi isti dezen, tako da je crce koje imate i koje poklanjate, poput vašeg srca,  samo vaše i niko nema isto.