Nedaleko od Raške, na obroncima Kopaonika na 900 metara nadmorske visine nalazi se Semeteško jezero. Ovo jezero je nazvano po selu Semeteš u kom se nalazi ali šta je to što ga čini posebnim? 

Na jezeru Semeteš, možete videti plutajuća ostrva. Na ovom jezeru širokom 60 metara formirala su se mala ploveća ostrva koja ostavljaju bez daha. Još jedna turistička atrakcija je vožnja po tim malim ostrvima koja pruža sasvim novi doživljaj. 

Semeteško jezero dobija vodu od dva izvora koja se nalaze iznad jezera, ali legenda o tome kako je nastalo ga čini još zanimljivijim. Naime, legenda kaže da je nekada davno jedan pop, uprkos molbama meštana da ne obrađuje zemlju za vreme praznika u čast Svetog Ćirila, ipak to uradio i zbog toga ga je stigla kazna i progutala ga je zemlja. Na mestu gde se to desilo iz zemlje je izbila voda i stvorilo se jezero. 

Ipak po geologiji jezero postoji više miliona godina i nastalo je od lednika. Nivo vode je stalno isti, bez obzira na to koliko se vode odliva u rečicu. Vodom se snabdeva iz podzemnih izvora a manjim delom iz dva izvora koji se nalaze iznad jezera. Kruznog je oblika, prečnika 60 metara. Tačna dubina jezera nije poznata, zbog velike dubine podzemnih izvora koja na dnu prave levak nemoguće ju je izmeriti. U više navrata ronioci su pokušavali da izmere dubinu jezera ali stizali bi do dubine od 15 metara gde bi nailazili na jake struje koje vuku dalje u dubinu i ugrožavaju život. Takođe iz jezera ističe Semeteška rečica koja se uliva u reku Radošicu.

Noću od ovog jezera dopiru neobični zvuci o kojima meštani Semeteša raspredaju legende od kojih jedna tvrdi da u dubini jezera živi nekakva neman koja se noću oglašava ili pak da se noću na tom jezeru okupljaju vile i da se to one čuju. Postoje ipak oni koji veruju da se samo u pitanju retka vrsta ptice ili žabe koja tu stanuje i oglašava se noću. Uprskoj legendama na jezeru se ipak kupaju i kažu da nikad nije uzelo žrtve, ni ljudske ni životinjske.

Semeteško jezero je bogato  šaranom i babuškom zbog čega je privlačno za ribolovce ali je i prirodno sklonište daždevnjaka. Međutim, pored mnogih legendi i izuzetne flore i faune ono što najviše fascinira su plutajuća ostrva ili kako ih neki zovu plešuća ostrva. U pitanju su prava ostrva koja koja se nalaze na samoj površini jezera i na kojima ima rastinja i drveća koja svojim korenjem drže zemlju debelu i do metar i po. Kada duva vetar ostrva se kreću po jezeru. Na ova ostrva se možete popeti i vozati se po njima. Zahvaljujući ovim ostrvima Semeteško jezero je proglašeno za hidrološki spomenik prirode.