U Kanadskoj pokrajini Alberti, zapadno od reke Kananaskis kao deo Stenovitih planina uzdiže se planina Putnik, nazvana po poznatom srpskom vojvodi Radomiru Putniku.

Vojvoda Radomir Putnik je predvodio srpsku vojsku u balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu. Međutim, pre toga je učestvovao i u Srpsko-turskim ratovima u kojima se takođe istakao. Tada je počelo njegovo napredovanje u vojsci i već u Prvom svetskom ratu bio je načelnik štaba. Organizovao je odbrambeni plan srpske vojske u slučaju napada. Ipak najviše se istakao u Kolubarskoj bici, koja ga je uvela u ratne udžbenike.

Poreklo prezimena vojvode Putnika je zanimljivo. Porodica Putnik je poreklom sa Kosova ali se, kad je Radomirov deda Arsenije ima 7 godina, doselila u Belu Crkvu. Kada su ga meštani upitali kako se zove on je odgovorio da je putnik u nepoznatom pravcu. Tako postalo i ostalo prezime Putnik.

Slika preuzeta sa serbia.com

Kanadski znak zahvalnosti

Za dela Radomira Putnika čuo je ceo svet. Cerska bitka bila je prva saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu. Posle nje velike sile su shvatile da su pogrešno procenile malu Srbiju kojoj je ovaj rat bio borba za opstanak u kojoj je izgubila čak četvrtinu svog stanovništva. Kolike su patnje i muke koje je srpski narod pretrpeo bili si svesni čak i stanovnici daleke Kanade. Zbog toga su u znak zahvalnosti, pred kraj Velikog rata, 1918. godine svoju planinu nazvali Putnik, po vojskovođi Radomiru Putniku koji je i izvojevao ovu pobedu.
U podnožju ovog masiva, koji je popularna turistička atrakcija, 2012. godine postavljena je spomen ploča sa natpisom:

“Planina Putnik nazvana je u znak večnog sećanja na muškarce i žene iz savezničkih oružanih snaga u Srbiji i njihovog vođe, vojvode Radomira Putnika (1847–1917). Srbija je izgubila četvrtinu svog stanovništva, kako pripadnika vojske, tako i civila za vreme Prvog svetskog rata (1914–1918). Ova žrtva bila je deo kanadskih i savezničkih borbi u Evropi protiv tri carevine u cilju zaštite ljudskih prava i slobode čovečanstva.”

Slika preuzeta sa novosti.rs

Većina ljudi u Srbiji neće videti ovu veličanstvenu planinu ali trebaju znati da ona postoji šta simboliše. Narod daleke zemlje koji nema mnogo veze sa nama i koji nije pretpreo nedaće koje je pretrpeo srpski narod ipak se seća i čuva uspomenu na slavnog vojvodu i narod iz kog je potekao i šta je sve sa tim narodom preživeo. Dok god je ove planine biće i imena Putnik a ako oni ne zaboravljaju, nikako ne bismo smeli ni mi.