Jednom godišnje, u junu mesecu događa se prirodni fenomen poznat pod imenom cvetanje Tise. Šta je to što se dešava, što dovodi do cvetanja Tise? To je Tiski cvet, retka vrsta lepršavog insekta. Ovaj fenomen, star više od 200 000 godina do danas se održao samo na reci Tisi u Srbiji i na reci Jangcekjang u Kini. 

Šta se tačno ovde dešava? Larva insekta Tiskog cveta koja živi na dnu sporotekućih reka posle tri godine izlazi na površinu u cilju produženja vrste nakon čega ostaju samo cvetovi. Cvetanje Tise uglavnom se dešava sredinom juna meseca ali tačan datum ovog događaja se nikad ne zna jer zavisi od prirodnih uslova. Tada se na površini Tise pojavljuju rojevi miliona jedinki Tiskog cveta zbog kojih izgleda kao da Tisa cveta. Prizor traje do uveče kada insekti umiru.  Nakon parenja prvo umiru mužjaci dok ženke polažu do osam hiljada jaja na površinu vode a zatim i one umiru. Jaja se postepeno spuštaju na dno do pogodnog mesta za razvoj gde će se naredne tri godine razvijati da bi izašle u svet i živele samo jedan dan. Taj dan nakon tri godine života u rečnom mulju, novi Tiski cvetovi odlaze u potragu za svojim partnerom radi ponovnog produženja vrste.

Nekada je ovaj fenomen bio rasprostranjen po drugim većim rekama u Evropi, ali danas je Tisa jedino utočište Tiskog cveta na starom kontinentu. 

Svake godine Novi Bečej organizuje festival u čast ovog prirodnog fenomena. Na ovom festivalu posetioci imaju priliku da se voze čamcima i brodovima i izbliza posmatraju cvetanje Tise. Ljubavni ples Tiskog cveta romantike je inspirisao na jedan neobican poduhvat te je svima onim koji to žele omogućeno da za vreme cvetanja Tise zapale sveću koja se nalazi u liciderskom srcu, zamisle želju i puste je da pluta u vodi. Lokalne legende kažu da će najčistije želje reka ispuniti.