Ako maštate i žalite što niste rođeni u vreme velelepnih dvoraca i zamkova, princeza i princeva, dvorac Fantast vam to može bar malo približiti. Ovaj dvorac je 1983. godine pretvoren u luksuzni hotel koji se prostire na 65 ari.

Slika preuzeta sa klikdovencanja.com

Iza porodice Dunđerski ostali su mnogi dvorci ali samo jedan od njih se posebno izdvaja svojoj lepotom i veličinom – dvorac Fantast. Sagradio ga je Bogdan Dunđerski kako bi, kako priča kaže, pokazao svima da nije bankrotirao. Dvorac je sagrađen početkom 20. veka i nalazi se 12 kilometara od Bečeja na putu Bečej-Bačka Topola i na 47 kilometara od Novog Sada. U okviru dvorca nalaze se kapela, ergela, park sa jezerom i mali kastel.

Slika preuzeta sa pikbecej.rs

Dvorac Fantast, poznat i kao dvorac Dunđerski, izgrađen je 1925. godine po ugledu na francuske dvorce tog perioda. Arhitektura ovog zamka je veoma zanimljiva jer predstavlja spoj gotike, romantizma, baroka i neoklasike. Zamak je ograđen niskim zidom sa dve monumetalne kapije od kovanog gvožđa.
Unutrašnjost zamka je takođe bila impresivna, činili su je stilski raskošan nameštaj, kristalni lusteri i tepisi. Nažalost iz dvorca je 1945. misteriozno nestalo svo bogastvo i u njega su puštene ovce zbog čega su pod i deo zida bili potpuno uništeni. Jedino što je danas potpuno autentično na ovom zamku jesu vrata i zidovi.

Slika preuzeta sa medias.rs

Bogdan Dunđerski se nikada nije ženio niti je imao dece. Čitav život je bio boem i njegova najveća ljubav su bili konji za koje je sagradio ergelu koja postoji i danas. Čak je i dvorac Fantast nazvan po njegovom najboljem konju – Fantastu. Trenutno se kosti Bogdanovom omiljenog konja nalaze izložene u jednoj vitrini dvorca, u pitanju su lobanja i butna kost.
Danas se ovde nalazi oko 80 konja u 6 štala, dok i dalje postoji trkačka staza, što ovaj dvorac čini najboljom destinacijom za one koji vole jahanje.