Dušan – Duško Popov je bio srpski, odnosno jugoslovenski trostruki agent. Radio je MI6, FBI i nemačku obaveštajnu službu Abver.

Rođen u Titelu, odrastao u Dubrovniku i školovao se po Evropi. U Hamburgu je upoznao Johana Jebsena sa kojim je posao blizak prijatelj i na čiji je predlog kasnije počeo nominalno da radi za Abver a zapravo za MI6.

Pre nego što su postali obaveštajci, Popov i Jebsen su, užasnuti nacističkim progonom Jevreja iz prkosa pili kafe u jevrejskim lokalima. Dan nakon što je završio medicinu neko ga je odao i Gestapo ga je uhapsio. Vest o tome je došla do njegovog oca koji je potegao veze koje je imao u vladi Kraljevine Jugoslavije i Dušan je bio oslobođen ali i proteran iz Nemačke. Uprkos tome, Dušan Popov je uspeo da zadobije poverenje Nemačke obaveštajne službe i da ga tokom vremena više puta opravda iako je njihove informacije odavao MI6 a njima donosio lažne, pa čak i novcem nemaca finansirao poduhvate engleske obaveštajne službe.

Da je Dušan bio inspiracija Ijanu Flemingu nije direktno rečeno ali postoje činjenice koje to potvrđuju. Ijan Fleming, autor knjiga o Džejmsu Bondu bio je mornarički obaveštajac poslat od strane MI6 da prati Popova za kog se znalo da sklon kocki i ženama. Popov ga je u jednoj kockarnici provalio i izveo trik za ruletskim stolom što je navodno kasnije poslužilo Flemingu kao inspiracija za „Kazino rojal“. Kada su ga britanski mediji napali što previše slobodno oslikava britanskog obaveštajca sam Fleming je izjavio: „Ne bih vam naveo njegovo ime, ali zvali su ga Tricikl“. Tricikl je bilo Dušanovo kodno ime u MI6. Za nemačku obaveštajnu službu kodno ime mu je bilo Ivan.

Slika preuzeta sa sr.wikipedia.org

Zanimljiva je činjenica da je Dušan Popov shvatio da Japan planira napad na Perl Harbur i o tome je pokušao da obavesti FBI ali je tadašnji šef FBI, Džon Edgar Huver, budući da je Popov tada bio dvostruki agent, iznorisao njegova upozorenja. Tu grešku je skupo platio. Informacija koju je Popov posedovao mogla je da spreči ne samo bombardovanje Perl Harbura već i bacanje atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki.

1974. Popov izdaje autobiografsku knjigu „Špijun i kontrašpijun“ koja je deset nedelja bila na vrhu bestseler liste u Americi. Mnogi su mislili da je u knjizi nakitio svoj život ali kad su kasnije otkrivene arhive FBI i MI6 shvatilo se koliko je to što je radio bilo značajno. FBI je imao 2650 a MI6 7700 dokumenata o aktivnosima Duška Popova.