Dok smo bili deca roditelji su nam pričali bajke o prelepim princezama i njihovim divnim prinčevima koji su radili sve da osvoje i sačuvaju njihovu ljubav. Nažalost kako smo odrastali shvatali smo da svet ne funkcioniše baš kao u bajkama, mnogi nas čak i uveravaju da za nas ne postoji princ na belom konju i da nikada nije ni postojao, niti princeza koja će zauvek osvojiti vaše srce. Ovde smo da vam ispišemo istinitu prču koja će vas uveriti u suprotno…

Nedaleko od starog grada Magliča, 30 kilometara od jugozapadno od Kraljeva nalazi se dolina jorgovana, simbol ljubavi kralja Uroša I Nemanjića njegovoj ženi Jeleni Anžijskoj.
Pošto je Jelena bila poreklom iz Provanse, kralj Uroš je, da bi pokazao svoju ljubav prema njoj, po celoj dolini Ibra posadio jorgovane koji su , kada je kraljica Jelena dolazila u Srbiju procvetali i time predeo kroz koji je ona trebala da prođe učinili magičnim. Ovaj postupak i prizor je toliko oduševio Jelenu da je je više od pola veka živela u zamku koji se nalazio na obali reke a zatim i osnovala manastir Gradac u kom se zamonašila i provela ostatak života kao monahinja.

Slika preuzeta sa opanak.rs

Za uzvrat Jelena je bila dobra i plemenita kraljica, ostala je upamćena po obrazovanju, mudrosti, plemenitosti i dobroti prema narodu zbog čega i sedam vekova kasnije narod ovog područa obnavlja dolinu jogrovana, simbol ljubavi prema njoj. Za razvoj prosvetiteljstva takođe možemo zahvaliti Jeleni, njen dom je bio sveučilište ali i prva biblioteka-knjigohranilište u Srbiji. Osim toga Jelena je okupljala siromašne devojke iz okoline u svom domu i učila ih da obavljaju razne poslove među kojima su vez, ali i muzika i pismo što je bilo posebno retko u tom periodu. Zbog ovoga je nazivaju i prvom srpskom učiteljicom. Takođe davala je i da se bitne knjige prepisuju i neke on njih kasnije poklanjala.

Slika preuzeta sa nadica-janic.blogspot.com

O prvom susretu Jelene i Uroša ne zna se mnogo, neki čak veruju i da je to, današnjim rečnikom rečeno, bio sastanak na slepo. Jedno ipak znamo, Uroš je u čast i kao simbol vernosti budućoj supruzi koju verovatno nije ni video duž čitavih 270 kilometara puta zasadio jorgovane ružičaste, plave i bele boje koji će je sećati na rodnu Provansu. Ovaj doček je, kako kažu, zauvek vezao kralja Uroša za Jelenino srce. Njih dvoje su živeli srećno i u ljubavi a Jelena nikad više nije napustila Srbiju koju je toliko zavolela i toliko toga joj darovala.