Ukoliko ovo leto nemate vremena da odete na neki duži odmor već samo na jednodnevni izlet predstavljamo vam destinacije udaljene sat vremena od Beograda (neke i manje).

Avala

Na 16,6 km od Beograda nalazi se Avala, niska planina čija visina iznosi 511m. Zbog brojnih biljnih i životinjskih vrsta koje predstavljaju prirodne retkosti zaštičena je kao predeo izuzetnih odlika. Ukoliko odličite da posetite Avalu predlašemo vam da obiđete i Spomenik neznanom junaku i Avalski toranj i da uživate u pogledu na Šumadiju i Beograd iz restorana koji se nalazi na 120m visine. Dobra stvar je što će vam, da bi iz Beograda stigli do Avale, trebati svega oko pola sata vožnje.

Slika preuzeta sa alo.rs

Prirodni rezervat Zasavica

Nedaleko od Sremske Mitrovice nalazi se specijalni rezervat prirode Zasavica. U pitanju je nekadašnje korito reke Save u kom danas obitava više stotina ptica, riba i životinja među kojima su i dabrovi. Pored prilike da vidite mnoštvo ovih životinja možete se popeti i na 18 metara visok toranj i uživati u pogledu i brojnim mirisima. Takođe, u blizini se nalazi farma magaraca tako da možete kupiti i prirodno magareće mleko, sapune, kreme za lice pa i liker. Tu je i restoran u kom možete isprobati neobične ali veoma ukusne specijalitete poput paprikaša od magarećege mesa, guščji paprikaš, pečenu ribu na talandari, ali i sušeno meso od magulice.

Slika preuzeta sa kompaskazesrbija.rs

Kosmaj

Planina Kosmaj nalazi se na 50 km od Beograda. Visoka je 626 m i smatra se vazdušnom banjom. Čitav reljef Kosmaja obrastao je vegetacijom, bukovim, hrastovim i četinarskim šumama ili pak travom. U ovim predelima živi i puno divljači zbog čega je lovni turizam zastupljen.
Na planini Kosmaj možete posetiti manastire Tresije i Pavlovac i spomenik Borcima Kosmajskog odreda. U blizini se nalaze i Selters banja, Markovačko jezero, Orašac i spomenik despotu Stefanu Lazareviću.

Slika preuzeta sa mojsvetuboji.com

Obedska bara

Specijalni rezervat prirode „Obedska bara“ nastao je u napuštenom meandru reke Save. Danas u njemu utočište nalazne mnogobrojne vrste biljaka i životinja, pogotovo ptica zbog čega je Obedska bara širom Evrope poznata kao carstvo ptica. Prostire se na 9 820 hektara zemlje. Bogatstvo Obedske bare leži u raznovrsnim geografskim oblicima. Naime, Obedsku baru čini splet šuma, mrtvaja, močvara i vlažnih livada. Kako je ovaj plavni teren jedinstven u Evropi on predstavlja privremeni ili stalni dom velikom broju ptica selica.