Mnogi ljudi sanjaju da bar jednom u životu posete grandiozni kanjon reke Kolorado. Mnogi taj kanjon nazivaju jedinstvenim u svetu. Otkrićemo vam jednu tajnu: kanjon ove reke nije jedinstven u svetu! Na istoku naše lepe Srbije postoji jedna reka, zvana Temštica, koja je usekla kanjon po mnogo čemu sličan kanjonu gorepomenute reke.

Reka Temštica se nalazi u istočnoj Srbiji i desna je pritoka Nišave. Da je ova reka neobična i zanimljiva od početka do kraja svoj toka govori nam i činjenica da ona nastaje spajanjem čak pet tokova u delu Stare planine. Tri glavna toka spuštaju se sa više vrhova Stare planine: Midžora, Vražje Glave, Bratkove Strane i Gole Glave. Zatim se svih pet tokova spajaju kod sela Topli Do koje je ujedno i prvo naselje na reci. Pošto prođe pored ovog naselja, Temštica u stenama crvene boje useca kanjon koji mnogi porede sa kanjonom reke Kolorado. Kanjon reke Temštice smatra se za jedan od najlepših kanjona u Srbiji. Duž ovog kanjona u Temšticu se uliva reka Visočica kao i veliki broj drugih reka. Kako se sve te reke ulivaju preko kanjona u Temšticu one čine velike padove prilikom kojih nastaju vodopadi među kojima su mnogi visoki i preko pedeset metara. Najatraktivniji vodpadi su Čunguljski, Piski i Jelenski skok. Zanimljiva je činjenica da se zbog većeg prostranstva jugozapadne strane Stare planine sve veće pritoke ulivaju u Temšticu sa njene desne strane zbog čega desnoj strani sliva pripada blizu 75% površine sliva.

Iako je leto već prošlo i približava nam se zima to svakako nije razlog da posetu ovom kanjonu odložite sa sledeće leto. Čak i u sred ledene zime Kanjon Temštice ostavlja bez daha ali sad zbog nekog potpuno drugog razloga.. Posetioci kanjona mogli su da primete vodu koja u obliku vodenih žila, tanjušnih potočića i končića vodopada na mnogim mestima klizi niz strane kanjona. Upravo ona voda čini kanjon Temštice tako neobičnim zimi. Te sitne vodene žile, tanjušni potočići i končići vodopada koje i leti krase ovaj kanjon preko zime zalede i kako zima odmiče upravo oni stvaraju neverovatne ledene zastore koje celim putem okružuju kanjon i čine ga još neverovatnijim.