Nedaleko od Majdanpeka na reci Beli izvorac nalazi se istoimena bigrena akumulacija značajna zbog svoje izuzetnosti i očuvanosti kao geomorfološki objekat površinskog kraškog reljefa.

Raznovrsnost pojava kod ove bigrene akumulacije fascinira. Na prostoru od oko 300 metara nalazi se 16 metara visok vodopad čija voda ponire u bigar i obrazuje pećinski kanal dug 13 metara i širok 4 metra koji je otvoren sa obe strane. U samom kanalu formirani su glineni salivi i stalaktiti dok se nizvodno u koritu javljaju brojne pregrade od bigra iza kojih su obrazovana jezerca prečnika i do 10 metara i dubine 2 do 3 metra. Preko ovih pregrada potok se sliva u vidu slapova i manjih vodopada od kojih su dva visoka 5 metara.
Reka Beli izvorac izvire iz pećine koju probija i koja se nalazi u podnožju krečnjačke litice Malog krša. U njenoj dolini postoje dve akumulacije bigra različite starosti.
Zbog geomorfoloških vrednosti lokalitet „Bigrena akumulacija Beli izvorac“ uvršten je u inventar objekta geonasleđa Srbije.

Ovaj lokalitet ima izuzetan turistički potencijal. Osim brojnih vodopada, slapova i malih jezera koje smo već naveli u okolini Belog izvorca nalazi se više šupljina i pećina koje nisu uređene za posete, od kojih su najpoznatije Kozja pećina i Mala pećina. Takođe, u blizi se nalaze i greben Malog krša koji oduvek mami devojke da bacaju ljubavne čini na svoje izabranike, kao i vidikovac Straža i turistički lokalitet Valja prerast.