Sećate li se priča o vremenu kada je čovek sve svojom rukom izrađivao koristeći samo materijale koje je pronašao u prirodi? Verovatno mislite da su takva vremena davno prošla, da takve stvari više ne postoje, izuzev malobrojnih koje se danas nalaze u muzejima ili eventualno iskopinama. Možemo vam reći jednu stvar u vezi toga, a to je: varate se. Postoji jedno mesto, tamo negde na jugoistoku Srbije, skriveno među drvećem Stare planine… Gostuša, selo u kom su sve kuće, sve do jedne, su u potpunosti izgrađene od kamena, blata i ostalih prirodnih materijala koje su tu pronašli.

Na obalama Zavojskog jezera, pored starog rimskog puta na Staroj planini, 30 kilometara dalje od Pirota, nalazi se Gostuša selo u potpunosti napravljeno od kamena. Za izgradnju svojih kuća seljani Gostuše nisu koristili čak ni malter niti bilo koji drugi vezivni materijal. Kuće su u potpunosti izgrađene od kamena, blata i drugih prirodnih materijala koje su mogli da nađu. Tehnika koju su koristili zove se suvozidica. Koriseći ovu tehniku, umesto crepa za pokrivanje kuće su koristili kamene ploče što znači da su cele kuće, bukvalno od temelja do krova izgrađene od kamena. Iako nije potrebno naglašavati mi ipak želimo da spomenemo i istaknemo da izvođenje tih radova zahteva izvrsno majstorstvo i trud i da su ljudi koji su ih gradili bili vrsni građevinci. Takođe, nije u pitanju par kuća već je celo selo, svi objekti u njemu uključujući i crkvu na taj način su izgrađeni i što je još vredno divljenja – već dugo odoleva vremenu. Ova tehnika koristi se vekovima unazad i neke kuće, iako deluju staro i trošno i dalje stoje stabilno i odolevaju zubu vremena.

Slika preuzeta sa agronews.rs

Nekada je Gostuša brojala 1500 stanovnika, nažalost danas tu živi stotinak ljudi. Kako su mladi uglavnom otišli ovde su pretežno ostali stariji meštani koji se, zbog odsečenosti sa okolnim svetom i dalje bave pretežno privredom zbog čega možemo videti kako su naši preci živeli pre nekoli stotina godina.
Ovo kameno selo, čiji su krovovi kuća teški i po nekoliko tona, zbog svoje jedinstvene arhitekture i neobične tehnike izgradnje arhitekte iz celog sveta smatraju svojevrsnim rajem. U to nas uverava i činjenica da je prilikom projekta „Usvoji domaćinstvo u Gostuši“ u kom su 2017. godine učestvovali arhitekte i studenti arhitekture iz Austrije, Velike Britanije, Nemačke, Rusije i Srbije, učesnici sa oduševljenjem uz pomoć meštana učili tehniku izgradnje i obnove ovih kuća.

Danas Gostuša predstavlja svojevrsni istorijski spomenik na čijoj se prmociji, zaštiti i istraživanju radi već godinama u nazad.